Mi lehet jogi értelemben vesztegetés?

 

A vesztegetés bűncselekmény
A vesztegetés bűncselekmény

Gyakran követünk el úgy bűncselekményt, hogy adott pillanatban fel sem merül tettünk következménye. Nem kell másra gondolni, mint a vesztegetés elkövetésére. Aki felajánlott vagy elfogadott már csúszópénzt azért, hogy kedvezőbb elbánásban részesüljön, vajon megfordult a fejében, hogy bűncselekményt követ el?

Ez jogi értelemben vesztegetés, ami ellen a hatóságok évek óta szigorúan fellépnek. A törvény szerint az, aki hivatalos személyt bármilyen előnnyel megpróbál befolyásolni, az bűncselekményt követ el.

Nem árt tudni azt is, hogy a törvény szerint ez a cselekedet már akkor is bűncselekménynek számít, ha azt a megvesztegetni szándékozott személy el sem fogadja. A Vidákovics Ügyvédi Iroda honlapján jogi sallangoktól mentesen tájékozódhat. Ha vesztegetés elkövetésével vádolják meg, akkor a védekezését még a legelső vallomástétel előtt beszélje át ügyvéddel.

A vesztegetés vádjával szemben – még ha meggondolatlanul követte is el – igyekezzen a lehető legjobb stratégiával védekezni. Ismerje meg a bizonyítékokat, és csak akkor ismerje be a bűnösségét, ha a védőügyvédje is ezt javasolja. Ha ez elmarad, akkor az is előfordulhat, hogy ront az ügye a későbbi megítélésén. Ilyenkor higgadt döntésekre van szükség.