A meggy metszése három fázisban

Meggy metszése

Nagy tévedés azt gondolni, hogy a legmegterhelőbb feladat egy fa telepítésekor maga az ültetés. Minden fánál külön, fajtára lebontva megvannak a sajátos metszési eljárások, amelyet minden évben egy bizonyos szabályrend szerint el kell végezni. A meggy metszése egy tipikus példája ennek az eljárásnak. Három fázisban kell gondolkodni a meggyfa korához és ültetéséhez viszonyítva.

Az első, amikor közvetlenül az ültetés után eldönti, hogy melyek lesznek a vázágak. Ezek azok az ágak, amelyek később az egész fa szerkezetét és stabilitását meghatározzák. Ezért is fontos, hogy pontosan az ideális szögnek megfelelően legyen megejtve a metszés, egy külső állású rügy felett, az ág egyharmadánál.

A sudár pedig magasabban legyen ezeknél, hiszen az lesz a tengelye az egész fának. Ezt követi a koronaalakító metszés, ahol az egész fát egyben nézve és külön áganként is el kell végezni a szükséges beavatkozásokat. A továbbiakban a meggy metszése a fenntartásról szól, ezt pedig sok gyümölcsösgazda könyv nélkül tudja.