A skizofrénia összetett betegség

Skizofrénia
Skizofrénia
Skizofrénia

A mentális betegségek egy kategóriájáról fogunk néhány információt ismertetni, hiszen az általános tapasztalatok szerint, a filmek és könyvek némileg félremagyarázzák a részleteket. A skizofrénia számtalan mozifilmnek szolgáltatott központi témát, de el kell mondani, hogy nem mindig a valóságnak megfelelő szempontokat ismertetnek.

Ennek oka valószínűleg az, hogy több fajtája is lehet a skizofrénia megnyilvánulásának, mivel egy roppant összetett betegségről van szó. Amennyiben egyik vagy másik szempont túlságosan nagy hangsúlyt kap, máris félremagyarázzák az egészet. Rendszerint nem az időseket, hanem a fiatal felnőtteket érinti a dolog és felfokozott lelkiállapotból indul leginkább az egész. Nem egy tudathasadásról beszélünk, mint azt oly sokszor hangsúlyozzák, hanem nagyon intenzív hangulat, ami lehet depresszió, de akár ötletroham, vagy éppen más érzés. A skizofrénia nehezen azonosítható pontosan, ez általában minden mentális betegségre igaz. Éppen ezért szükséges a külső segítség, orvosok, pszichológusok bevonása. Ami a tüneteket illeti, nehéz behatárolni, hiszen elképzelhető, hogy egyénenként eltérnek a jelek és persze a gyógyulási folyamat is.

Több típusa van és az is előfordul, hogy nem vegytiszta formában jelentkezik. A szakmai segítségen túl, fontos lehet találni egy közösséget, ahol nyíltan elfogadják ezt a problémánkat és ahol sorstársakat is lelhetünk. Kiemelten lényeges a család, mint támogató közeg. A mozgás, mint terápia is hatalmas segítséget jelent a skizofrénia ügyében.